Саджанці винограду чисті від філоксери

Філоксера

Страшна тля, якої найбільше бояться виноградарі-початківці, змушує їх шукати чистий від цієї зарази посадковий матеріал. Це такий звір, що не дає багатьом спокою.

Філоксера виноградна

— коренева попелиця із ряду рівнокрилих, що вражає листя і кореневу систему винограду. Для неї характерний чітко виражений поліморфізм: особини шкідника відрізняються морфологічно і за стилем життя.

Філоксера живиться соком з листків та коренів рослини, внаслідок чого в місцях уколів шкідника з’являються пухирі та жовна, у яких розвиваються некротичні процеси, викликані хвороботворними мікроорганізмами. При сильному заселенні рослин гали утворюються не тільки на листках, а й на живцях, вусиках і навіть стеблах лози. Ферменти слини філоксери викликають розростання тканин коренів. На тонких корінцях утворюються колінчато-вигнуті набухання або вузлики-дзьобики. На товстих коренях виникають пухлини та напливи у вигляді жовен, на них з’являються тріщини, куди проникають гнилісні бактерії та сапрофітні гриби, зумовлюючи загнивання. Усе це пригнічує рослину, зменшує асиміляцію листків, припиняє розростання коренів, знижує урожай винограду.

Поширення виноградної філоксери проходить на усіх стадіях розвитку з садивним матеріалом. Основні переносники шкідника — укорінені саджанці, особливо прищеплені. Перенесення філоксери можливе у вигляді зимуючих личинок на коренях саджанців, з живцями сортових та гібридних лоз у фазі личинок та зимових яєць. Листова форма філоксери може переноситися за допомогою вітру. Личинки здатні пересуватися самостійно тріщинами ґрунту, за допомогою води, вітру, знарядь праці, тварин, людей.

То ж враховуючи особливості розповсюдження філоксери зрозуміло, що знайти чистий від шкідника посадковий матеріал неможливо. Вихід тільки один – протруювати матеріал відповідними інсектицидами.

На практиці виноградарі виявили, що там, де довго росте виноград, обов’язково з’являється філоксера. Якщо кліматичні умови регіону для зарази сприятливі, тля розмножується інтенсивно. З листовою філоксерою ефективно справляються ісектициди з класу  неонікотиноїдів. Ці ж інсектициди потрапляють до судинної системи винограду і, особливо на саджанцях, частково псують апетит коревій філоксері.

Виноградні кущі, які зростають на якісному агрофоні, ростуть дуже довго і стабільно плодоносять. Якщо виноград регулярно политий і підживлений, чистий від хвороб листя і лози, то філоксера не може його знищити.

Автор: Наталия Назаренко

Назаренко Наталия Андреевна. Большая коллекция винограда столовых и винных сортов.